Apskati

Par izaicinājumiem un iespējām aitkopībā

Agnese Krieviņa, AgroPols
03.12.2009

Par izaicinājumiem un iespējām aitkopībā

Šoruden Briselē notika starptautisks aitkopības forums, kas bija pulcējis nozares pārstāvjus no vairākām pasaules valstīm. Šā foruma organizēšanas iniciatīva pieder Jaunzēlandei, un diskusijas nepieciešamību aktualizējuši apstākļi, ka kopumā pasaulē vērojams piedāvājuma kritums, mainās un samazinās arī pieprasījums pēc aitas gaļas, tāpat nozares pārstāvjus uztrauc pieaugošās atbilstības prasības, kas palielina izmaksu slogu. Līdz ar to foruma laikā tika meklētas atbildes uz jautājumiem, kā padarīt nozari ienesīgāku un ilgtspējīgāku. Foruma norises vieta - Eiropa - izvēlēta, ņemot vērā tās nozīmīgo lomu aitu gaļas tirgū un pasaules cenas ietekmēšanā.

Problēmu daudz

Galvenās nozares problēmas šobrīd ir nepietiekoši ienākumi un rentabilitāte, kas veicinājusi aitu skaita samazināšanos pasaulē. Turklāt pašlaik aitkopība galvenokārt balstās uz gaļas ieguvi, jo ieņēmumi no vilnas ir ievērojami samazinājušies, tāpat problēmas rada pievienotās vērtības sadalīšana piedāvājuma ķēdes dalībniekiem. Nozare nepārtraukti saskaras arī ar izmaksu pieaugumu, tajā skaitā darbaspēka un dažādu atbilstības prasību izmaksu kāpumu. Līdzās tam visam - sarūk arī pieprasījums pēc aitu gaļas.

Forumā vairākkārt tika uzsvērts, ka aitu gaļas ražošana nav viegls un lēts process, līdz ar to tā ir viens no dārgākajiem patēriņa produktiem. Taču to var uztvert arī kā iespēju, kur galvenais izaicinājums ir panākt, lai ražotāji saņem atbilstošu cenu par produktu, kam raksturīga īpaša kvalitāte un statuss. Aitu gaļa ir lielisks olbaltumvielu avots, turklāt tādējādi var sekmīgāk daudzus nodrošināt ar pārtiku. Vērā arī jāņem, ka aitkopība veicina lauku ainavas saglabāšanos.

Kā iespējamie risinājumi, lai uzlabotu nozares efektivitāti, minētas jaunas tehnoloģijas, tāpat uzsvērta nepieciešamība sadarboties visos piedāvājuma ķēdes posmos. Aktualizēta arī pētījumu nepieciešamība, lai noskaidrotu, kā nozarei labāk piemēroties klimata pārmaiņām, un kā samazināt tās ietekmi uz šīm pārmaiņām.

Prasīgo patērētāju vajadzībām

Galvenais foruma secinājums ir viens: aitu gaļa var konkurēt ar citiem pārtikas produktiem. Lai arī aitu gaļa ir lielisks olbaltumvielu avots, tomēr šobrīd vairums patērētāju (īpaši jaunieši) uzskata, ka tās pagatavošana ir pārāk laikietilpīga un sarežģīta. Tāpat jāatceras, ka šobrīd piedāvājumam ir sezonāls raksturs, turklāt arvien vairāk patērētāju pieprasa liesāku gaļu, kas tiek uzskatīta par veselīgāku.

Kopumā forumā secināts, ka sektoram galvenā uzmanība jāpievērš jauniem patērētājiem un tirgus segmentiem, kas ietvertu arī iedzīvotāju jaunāko paaudzi un musulmaņu sabiedrību. Lai to realizētu, ļoti nozīmīga loma jāvelta inovācijām, kas paturētu prātā pieaugošo tendenci piedāvāt patērētājiem dažādus gaļas izstrādājumus, kam nav kaulu. Tāpat nepieciešams attīstīt jaunus produktus, kas atbilstu patērētāju prasībām pēc viegli pagatavojamiem produktiem. Līdztekus tam iedzīvotāji jāiepazīstina ar aitas gaļas lietošanas pozitīvajiem aspektiem, iesaistot šajā procesā arī mazumtirdzniecības sektoru. Austrālijas pieredze liecina, ka pozitīvi ietekmē ar aitas gaļas patēriņu saistītas aktivitātes visa gada garumā.

Foruma dalībnieki vairākkārt uzsvēra: tas, ka aitu gaļa šobrīd tiek uzskatīta par tradicionālu produktu, paver plašas pilnveidošanas, diferencēšanas un papildu vērtības pievienošanas iespējas.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana