Apskati

Legālo alkoholisko dzērienu nozare arī šogad sagaida 10-15% kritumu

Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība (ARTA)
19.02.2010

Izanalizējot pagājušā gada rezultātus un valstī notiekošos ekonomiskos procesus, Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) biedri prognozē, ka legālais alkoholisko dzērienu (izņemot alu) tirgus Latvijā arī šogad turpinās lejupslīdi un var kristies vēl par 10 līdz 15%. Kā galvenos turpinošās lejupslīdes iemeslus nozares uzņēmumi min nelabvēlīgu valsts nodokļu politiku, vāji apkaroto un pieaugošo nelegālo alkohola tirgu un kopējo pirktspējas kritumu.

Kā jaunas tendences, kas šogad ietekmēs vietējo alkoholisko dzērienu tirgu, ARTA biedri atzīmē arī maksājumu kavēšanos un zaudējumus, ko rada tirgotāju bankroti, kā arī arvien augošo konkurenci, kas jau iezīmējās 2009. gadā.

Publiskotie 2009. gada alkohola aprites dati Latvijā liecina, ka 2009. gadā legālu alkoholisko dzērienu (izņemot alu) realizācijas apjomi kritušies par 29%. Divi pamatiemesli šai tendencei ir: alkoholisko dzērienu sadārdzinājums vairākkārtīgas akcīzes nodokļu likmju paaugstināšanas rezultātā un straujš nelegālā alkohola tirgus pieaugums, kas pēc ARTA aplēsēm 2009. gadā veidoja jau 35%.

Statistika uzrāda, ka alus realizācijas apjomi, neskatoties uz pacelto akcīzes nodokli, arī smagajā 2009. gadā ir tikai auguši. Pateicoties alkohola sadārdzinājumam akcīzes rezultātā alus pieprasījuma ziņā izkonkurējis stipro alkoholu un iekasētais akcīzes nodoklis par alu ir audzis par36,54%, salīdzinot ar 2008. gadu.

„Šī tendence apstiprina to, ka nodokļiem ir jābūt samērīgiem, un tikai tad tie kļūst iekasējami – kā rezultātā ar alu, nevis paliek sadaļā „prognozes” , kā tas notiek ar pārējo alkohola akcīzi. Ja valdība nerīkosies, šogad paredzam tikai lielāku kritumu legālā alkohola nozarei, kas atspoguļosies ne tikai nodokļu zaudējumos, bet arī sociālajās sekās, ko radīs darbinieku atlaišana nozares uzņēmumos”, secina ARTA biedri.

Ja 2008. gadā ARTA biedru kompānijas nodarbināja 1247 darbiniekus, tad 2009. gadā ekonomisko faktoru ietekmē darbinieku skaits samazinājies par 182 cilvēkiem (1065).

2008. gadā ARTA biedru kompānijas nodokļos valstij nomaksāja 84443762 latus. 2009. gadā – 75550158 latus.

Pagājušā gada nogalē ARTA biedri vairākkārtīgi oficiālās vēstulēs atbildīgajām institūcijām aicinājuši izvērtēt zaudējumus, ko valsts kasei rada neieņemtais akcīzes nodoklis, un kurus varēja novirzīt pensiju un pabalstu izmaksām. ARTA rosinājusi „pāriet no vārdiem pie darbiem” un :

- ieviest stingrākus sodus par preču zīmju viltošanas mēģinājumu;

- palielināt policijas pilnvaras un materiāli stimulēšanu nelegālo darinājumu apkarošanu;

- veicināt kontrabandas apkarošanā pierobežā.

„Latvijas alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība” (ARTA) apvieno Latvijas alkohola nozares ražotājus un izplatītājus. Apvienība darbojas kā alkoholisko dzērienu industrijas eksperts, pārstāvot nozares kompāniju interešu atbalstu un veicinot atbildīgu un saprātīgu alkohola lietošanas vidi Latvijā.

Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība (ARTA)

x

Paroles atgadināšana