Apskati

Komisija ziņo par situāciju piena tirgū

Agnese Krieviņa, AgroPols
31.03.2010

Nedēļas sākumā notikušajā ES Lauksaimniecības ministru padomē, valstu delegāciju pārstāvji tika iepazīstināti ar Eiropas Komisijas ziņojumu par situāciju piena tirgū. Komisija norāda, ka kopš pērnā gada otrās puses situācija piena tirgū pastāvīgi uzlabojusies, šobrīd situācija liecina, ka lielākajai daļai produktu cenas stabilizējas.


Komisija ziņo par situāciju piena tirgū

Nedēļas sākumā notikušajā ES Lauksaimniecības ministru padomē, valstu delegāciju pārstāvji tika iepazīstināti ar Eiropas Komisijas ziņojumu par situāciju piena tirgū.

Komisija norāda, ka kopš pērnā gada otrās puses situācija piena tirgū pastāvīgi uzlabojusies, šobrīd situācija liecina, ka lielākajai daļai produktu cenas stabilizējas.

Vidējā svērtā piena cena ES valstīs palielinājās no maija līdz novembrim par 16%, savukārt nedaudz nokritās decembrī, kas ir parastā novērojamā sezonālā parādība. Gada sākumā vērojamā cena liecina par stabilu līmeni. Visu galveno piena produktu cenas ir krietni virs intervences cenu līmeņa.

Kopējās piena piegādes apjoms ES valstīs 2009. gadā bija par 0,6% mazāks kā iepriekšējā gadā, neskatoties uz kvotas palielinājumu par 1%. Daļēji pateicoties ļoti labiem ganīšanas apstākļiem, piena ražošana ES palielinājās gada pirmajā pusē, taču samazinājums bija vērojams gada otrajā pusē. Piena kvotas dati rāda, ka laikā no aprīļa līdz decembrim piena piegāžu apjoms samazinājies par 0,2%, bet ievērtējot pieejamos datus par janvāri, tā kritums jau ir 0,4%. Komisija piegāžu samazinājumu skaidro galvenokārt ar zemajām piena produktu cenām, kas bija vērojamas 2009. gada pirmajos mēnešos, kā arī īpaši smagu ziemu, kas kopumā valdīja ES valstīs. Komisija vērtē, ka 2009./2010. gadā kopējā ES piena kvota netiks izpildīta par 7%.

Tāpat Komisijas ziņo arī par galvenajām trešajām piena eksportētājvalstīm, norādot, ka arī šajās valstīs kopumā piena ražošana bijusi zem iepriekšējā gada līmeņa. Jaunzēlandē gan fiksēts neliels ražošanas pieaugums, pat neskatoties uz nestabilajiem laika apstākļiem, turklāt tā kopējais slaucamo govju ganāmpulks 2009. gadā sasniedzis rekordskaitli. Savukārt Austrālijā piena ražošana 2010. gada janvārī bija par 9,1% mazāka. Samazinājums bija vērojams visos piena ražošanas sezonas mēnešos, kopējam kritumam 7 mēnešos, par ko ir pieejami dati, veidojot 6,6%. Piena ražošana par aptuveni 0,3% samazinājusies arī ASV, ko galvenokārt noteica lielāka slaucamo govju izkaušana. Samazinājuma tendence ASV turpinājusies arī gada sākumā, janvārī kritumam sasniedzot 0,6%. Argentīnā piena ražošanas apjomi samazinājās nelabvēlīgu laika apstākļu ietekmē (karstums un plūdi), sevišķi cietuši piena eksporta apjomi.

Lielākajai daļai produktu ES eksporta apjomi 2009. gadā pārsnieguši iepriekšējā gada līmeni. Visvairāk pieaudzis vājpiena pulvera (+28,3%), laktozes (+27,6%), sūkalu pulvera (+18,6%), kā arī salīdzinoši nedaudz kazeīna (+4,1%) un siera (+3,8%) eksports. Savukārt, lai arī sviesta eksports pieauga laikā līdz novembrim, kopumā gadā tas samazinājies par 0,9%, kas saistīts ar augstākām iekšējām sviesta cenām un eksporta kompensāciju pārtraukšanu.


Avots: EC Quarterly report on the Dairy market, 26.03.2010.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana