Tūrisms un atpūta

Bauskas kalēju darbi Skandināvijā augstā vērtē

Inese Galeja, AgroPols
22.09.2009

Jau rakstījām par "Lauku ceļotāja" organizēto braucienu pa Zemgali. Šoreiz par redzēto un dzirdēto lielākajā Latvijas smēdē.


Bauskas kalēju darbi Skandināvijā augstā vērtē

Bauskā, Mēmeles krastā, atrodas smēde, ko 1991. gadā dibināja Aleksandrs Belševics un Uldis Šulcs. Šī smēde Latvijā ir lielākā, jo aizņem tūkstoš kvadrātmetrus, arī darbinieku skaits nesen bijis ievērojams – 27. Tagad gan viņi palikuši vien 9, arī meistaru skaits samazinājies - kādreizējo 7 vietā 2. Uzņēmuma nozīmīgākie klienti ir pasūtītāji no Skandināvijas (Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas) un Rietumeiropas valstīm.


Foto autors: Inga Nestere

„Skandināvi pieprasa ārkārtīgi vienkāršus izstrādājumus. Ja viņiem piedāvā mazliet rotaļīgāk izstrādātus priekšmetus, pat apskatīt tos nevēlas,” stāsta Aleksandrs. Savukārt uz Angliju tiek vesti jau atšķirīgi kalumi. Tomēr galvenais ir skandināvu tirgus, no kā „pārtiek” latviešu smēde. 

Galvenokārt firma izgatavo mākslas un dekoratīvos kalumus, tāpat tiek strādāts arī industriāli. Lielu daļu no visiem izstrādājumiem aizņem oriģināldarbi, kas izgatavoti vienā eksemplārā. „Latvijā, pārdodot jebkādus kalumus, nopelnīt var vairāk, tomēr mēs bijām un esam nabagi, mūsu pirktspēja ir pārlieku zema,” stāsta Aleksandrs Belševics. Savukārt skandināvi maksā mazāk, bet regulāri. Kā sadarbības partneri viņi ir uzteicami - rudenī vai agri pavasarī tiek saskaņots nākamais gads, un norunātais abām pusēm paliek spēkā.

Materiāls pārsvarā nāk no Krievijas un mazliet arī no Zviedrijas. Tā cenas ir ļoti augstas - aptuveni Ls 500 par tonnu. Pirms 7- 8 gadiem cena bija trīs reizes zemāka.

„Ar šādu amatniecību bagāts nekļūsi, bet iztikšanu nopelnīt var,” atzīst kalējs.

Firma piedalās mākslas un amatniecības izstādēs Rīgā, Boloņā, Māstrihtā un Hamburgā, brauc uz festivālu „Baltica”

Jau kādu laiku, līdztekus kalēju darbam smēdē, tiek organizēti arī dažādi pasākumi, kad var raidīt bultas mērķī, mest kaujas cirvi vai piedalīties kalšanas procesā. 

 

 

AgroPols

x

Paroles atgadināšana