Tūrisms un atpūta

Tuvojas ikgadējā Ceļotāju diena Ķemeru Nacionālajā parkā

Inese Pabērza, Dabas aizsardzības pārvalde
13.04.2016

Lai popularizētu atpūtu dabā, 2016.gada 7.maijā Ķemeru Nacionālajā parkā norisināsies ikgadējā Ceļotāju diena. To organizē Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Ķemeru Nacionālā parka reģiona uzņēmējiem un vietējām pašvaldībām.

Šogad Ceļotāju diena norisināsies jau sesto gadu, piedāvājot iespēju lieliem un maziem apmeklēt gan tradicionālus pasākumus, gan arī piedalīties jaunās aktivitātēs. Apmeklētājus gaidīs velobraucieni, pārgājieni, māla darbnīca un virkne citu aizraujošu aktivitāšu, kas palīdzēs atklāt Ķemeru Nacionālā parka dabas un tūrisma aktivitāšu daudzveidību.

Pirmo reizi Ceļotāju dienas ietvaros īpaša uzmanība tiks pievērsta dižkokiem, kam īpaša rubrika šobrīd atvēlēta arī Latvijas Radio 1. programmā. Lai iepazītu šos pagātnes lieciniekus, tiks organizētas divas ekskursijas Ķemeru apkārtnē. To laikā varēs vairāk uzzināt par dažādu koku sugu milzeņiem, to atpazīšanu un palīdzēšanas iespējām, kā arī pašiem iemēģināt roku mērījumu procesa veikšanā. Būs iespēja zinoša speciālista vadībā iepazīt infrastruktūras objektus, kas šopavasar pieejami pirmo reizi pēc ilgāka pārtraukuma - Dumbrāja laipu un Sēra dīķu taku. Abas laipas ekspluatācijā tika nodotas pagājušā gada nogalē, noslēdzot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekta "Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide NATURA 2000 teritorijās" īstenošanu Pierīgas reģionā. Dumbrāja laipā paredzēta ekskursija botāniķes Agneses Priedes vadībā, bet Sēra dīķu takā darbosies citi eksperti, kas dalīsies jaunākajās atziņās par dabas apsaimniekošanas pasākumu veikšanu.

Jaunķemeros darbosies pietura "Ekosistēmu pakalpojumi - novērtē tos pats!". Apmeklētājiem būs iespēja pašiem iejusties dabas ekspertu "ādā" un novērtēt tuvējās dabas vērtības, kā arī piedalīties interaktīvā spēlē un uzzināt, kas ir vārdu savienojums "ekosistēmu pakalpojumi" un kādus labumus mums ikdienā sniedz daba. Tāpat pieturas ietvaros apmeklētāji varēs noskatīties īsfilmiņu par ekosistēmu pakalpojumu tēmu un iepazīt šī gada dabas simbolus. Pavisam īpašs notikums gaidāms arī Smārdes pusē - atzīmējot Pasaules Labirintu dienu, šeit notiks Baltijas rata jeb godu labirinta svinīga atklāšana.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, visas dienas laikā no Ķemeriem uz dažādām pasākumu norises vietām kursēs bezmaksas autobuss. Tā atiešanas laiki ir saskaņoti ar vilcienu pienākšanas laikiem Ķemeru dzelzceļa stacijā.

Papildus informācija par Ķemeru Nacionālā parka Ceļotāju dienu lasāma www.daba.gov.lv  -> Aktualitātes-> Ķemeru Ceļotāju diena, kā arī pasākuma dienā būs pieejama norises vietās.

Dabas aizsardzības pārvalde

x

Paroles atgadināšana