Tūrisms un atpūta

Ķīnieši vērš skatu uz Igaunijas laukiem

Arita Lēdla, AgroPols
08.01.2010

Ķīnieši vērš skatu uz Igaunijas laukiem

“Protams, ka krīzi vieglāk pārdzīvot tiem lauksaimniekiem, kuri izvēlējušies vairākus darbības veidus, nevis apmierinās tikai ar vienu jomu,” sarunā ar žurnālistiem atzīst Hillars Pulks, kura vadītā SIA “Maasikamae Farm” ražo ne tikai pienu un gaļu, bet aktīvi pievērsusies lauku tūrismam.

H. Pulks neslēpj, ka arī viņa visai veiksmīgajai saimniecībai ne vienmēr izdodas viegli “savilkt galus kopā”. Taču palīdz daudzpusība - ja pašlaik ar piena ražošanu var nopelnīt mazāk kā cerēts, tad gaļas ražošana un tūrisms ļauj gana sekmīgi noturēties “virs ūdens”. Turklāt arvien vairāk dzirdīgu ausu sasniedz informācija, ka šajā Igaunijas sētā var ieraudzīt ne tikai īstus Amerikas bizonus, bet arī papusdienot kovboju stilā.

"To, kam konkrētajā brīdī jāpievērš galvenā uzmanība, lielā mērā priekšā pasaka pati ekonomiskā situācija,” savā pieredzē dalās Hillars Pulks. “Pirms pāris gadiem bija ļoti labvēlīgi apstākļi slaucamo govju ganāmpulka palielināšanai, un mēs tā arī darījām. Pašlaik strauji aug interese par kvalitatīvu liellopu gaļu, tāpēc priecājamies, ka mūsu fermā ierodas arvien vairāk ciemiņu.”
Aizvadītā gada nogalē fermā (pirmoreiz Igaunijas fermā!) viesojās Ķīnas Tautas Republikas parlamenta Lauksaimniecības komitejas delegācija. “Mēs interesējamies par jūsu lauksaimniecības reformām, sociālās apdrošināšanas jautājumiem un zemes reformu. Vēlamies jūs iepazīstināt arī ar savu pieredzi, un ceram, ka nākotnē varēsim jūsu lauksaimniekus ieinteresēt izmantot mūsu ražotās tehnoloģijas,” ciemošanās mērķi raksturoja ĶTR delegācijas pārstāvis Vangs Zoings_Fejs.

Arī Hillars Pulks priecājās par tālajiem viesiem, jo uzskata, ka katrs jauns ciemiņš ir labākā reklāma saimniecībai. Kad delegācija jau bija atvadījusies un aizbraukusi, vietējie žurnālisti turpināja sarunu ar saimnieku. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka šobrīd laukos dzīvot un saimniekot neesot viegli. Tāpat fermas īpašnieks strikti iebilst apgalvojumam, ka esot darīts viss, lai nodokļu nasta uzņēmējiem Igaunijā būtu iespējami vieglāka, un viņi varētu veiksmīgi investēt un attīstīties. ”Nezinu, kurš izplata maldīgu informāciju par “zemajiem nodokļiem. Es kā uzņēmējs secinu, ka nodokļi ir augsti, un daudziem no mums, pat veiksmīgi strādājošiem, ir grūti.”

Nesen “Maasikamae Farm” apmeklēja arī Šveices pārstāvji, kuri pauda ieinteresētību Igaunijā iepirkt viskvalitatīvāko (arī dārgāko) liellopu gaļu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana