Tūrisms un atpūta

Slīteres ceļotāju dienā katram ceļotājs tiks dāvana - jaunais tūrisma ceļvedis

Ilze Vabole, AgroPols
04.06.2010

Priecīga vēsts visiem aktīviem cilvēkiem - Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs” sagatavojusi jaunu izdevumu Latvijas apceļotājiem un gatavojas to prezentēt Slīteres ceļotāju dienā, š. g. 12. jūnijā. Tagad ceļotājam ir iespēja pilnībā “izgaršot” Slīteri, apceļojot Slīteres nacionālo parku ar profesionāla tūrisma ceļveža palīdzību.


Slīteres ceļotāju dienā katram ceļotājs tiks dāvana - jaunais tūrisma ceļvedis

Pievienotie dokumenti

avize_slitere.pdf

Priecīga vēsts visiem aktīviem cilvēkiem - Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs” sagatavojusi jaunu izdevumu Latvijas apceļotājiem un gatavojas to prezentēt Slīteres ceļotāju dienā, š. g. 12. jūnijā (sk. rakstu http://www.agropols.lv/?menu=62&newsid=93507). Tagad ceļotājam ir iespēja pilnībā “izgaršot” Slīteri, apceļojot Slīteres nacionālo parku ar profesionāla tūrisma ceļveža palīdzību.

Šis izdevums būs jaunums tādā ziņā, ka līdz šim nevienā no nacionālajiem parkiem nav bijis šāda, tikai vienam parkam īpaši veltīta informatīva izdevuma, kurā apkopots viss, kas tūristam nepieciešams: uzziņas gan par dabas, vēsturiskajām un kultūras vērtībām, gan konkrēti ceļojumu maršruti parka teritorijā, kartēm pievienojot gluži praktiskas norādes - kur maršruts sākas, kur beidzas, cik ilgs laiks aptuveni jāpavada ceļā, kāda ir tā grūtības pakāpe, tuvākās naktsmītnes un veikali. „Ceļvedī iekļauti arī zaļie padomi - kā tūristam uzvesties, lai nekaitētu dabai," stāsta ceļveža autors, vides eksperts Juris Smaļinskis. "Visi maršruti, kā parasti, ir pašu izstaigāti, pieredzē pārbaudīti.”

J. Smaļinskis turpina: “Šajā jaunajā izdevumā ir apkopotas ne tikai praktiskas norādes, maršruti un informācija ikvienam ceļotājam, kas dodas uz Slīteri, bet arī dažādas leģendas un nostāsti, ko man kā ceļveža autoram atklāja vietējie iedzīvotāji. Man šī ceļveža veidošana bija kā unikāls “ceļojums” cauri Slīterei - gan ģeogrāfiski, gan laikā.”

Tas ir pirmais šāda satura un apjoma tūrisma ceļvedis par Latvijas nacionālo parku – Natura 2000 teritoriju. Izdevums balstīts ne tikai uz pieejamo tūrisma un vēstures informāciju, bet arī uz vietējo iedzīvotāju stāstiem, iesaistot vairāk nekā 30 vietējos cilvēku, nacionālā parka administrāciju un Dundagas novada domi u. c.

Jaunais ceļvedis kā dāvana tiks dāvināts visiem tiem ceļotājiem, kas piedalīsies Slīteres ceļotāju dienā, š. g. 12. jūnijā, ko organizē Lauku ceļotājs sadarbībā ar Dundagas novada domi un Slīteres nacionālā parka administrāciju. Pēc 12. jūnija ceļvedis būs pieejams arī lauku ceļotāja birojā.

Kā stāsta projekta vadītāja, LC prezidente Asnāte Ziemele, ideja par ceļotāju dienas rīkošanu nākusi no pašiem vietējiem iedzīvotājiem - lauku tūrisma saimniekiem, uzņēmējiem, vides speciālistiem. Tiek solīta piedzīvojumiem bagāta diena, Slīteri apceļojot gan individuāli, gan profesionālu gidu pavadībā, izvēloties sev piemērotāko ceļošanas veidu: ar kājām, auto, divriteņiem vai laivām. Bet kā svētku īpašais kārums būs uz ugunskura vārīta zivju zupa lībiešu gaumē.

Jaunajā ceļvedī iekļauti arī deviņi jaunie Lauku ceļotāja izstrādātie ceļojumu maršruti Slīteres nacionālajā parkā (SNP), kas dod iespēju apceļot SNP velo braucējiem, laivotājiem, kājāmgājējiem, auto braucējiem un tiem, kam interesē uzzināt vairāk par dzīvnieku un putnu dzīvi.

Nedaudz par to, ko varēs redzēt tūrisma maršrutos

EK LIFE programmas projektā "Vides politikas un pārvaldības priekšlikumu izstrāde, demonstrējot tūrisma attīstības ieguvumus vides, sociālajā un ekonomikas jomā Slīteres nacionālajā parkā - Natura 2000 teritorijā" asociācija "Lauku ceļotājs" (LC) sadarbībā ar Dundagas novada pašvaldību un Slīteres nacionālā parka administrāciju ir izstrādājusi deviņus jaukus maršrutus (3 -kājāmgājējiem, 2- velobraucējiem, pa vienam autotūristiem, laivotājiem, dabas un putnu vērotājiem).

Slīteres dabas rezervāts tika izveidots 1923. gadā, bet gadu tūkstošu mijā tas pārtapa par nacionālo parku – līdz ar to kļuva arī tūristiem plašāk pieejams. Slīteri pamatoti dēvē par Baltijas jūras iepriekšējo attīstības stadiju „brīvdabas muzeju”. Šo ģeoloģisko notikumu mūsdienu liecinieki ir Šlīteres Zilie kalni - līdz 20-30 m augstā Baltijas ledus ezera senkraksta stāvā kāple, kas saglabājusies 10 tūkst. gadu, tad vēl arī Stiebru kalni - Ancilus ezera senkrasts (pirms 8-9 tūkst. gadu), kā arī Eiropā pēc platības lielākā kangaru (kāpu vaļņi) un vigu (mitras starpkāpu ieplakas) ainava, kas ir Litorīnas jūras laika veidojums (pirms 4-7 tūkst. gadu). Maigā klimata dēļ šeit ir ļoti liela augu sugu daudzveidība (ap 860 sugu), atrodami arī vairāki Latvijā reti augi (piemēra, Baltijas efeja un parastā īve). Šī vieta gadu desmitus atradusies savrup, it īpaši padomju laikā, kad Slīteres nacionālais parks bija militārā aizlieguma zonā. Tā laika liecinieki ir pamestās PSRS armijas bāzes un dažādi militārie objekti, kas arī varētu kalpot kā tūristu (īpaši ārzemju) piesaistes objekti.

Slīteres nacionālajā parkā atrodas arī viens no populārākajiem Latvijas tūrisma objektiem - Kolkasrags, kuru gada laikā apmeklē vairāk nekā 50 tūkst. ceļotāju. Kolkasrags ir izteiktākais Latvijas piekrastes zemesrags, kur vērojama divu „jūru” Baltijas jūras (Dižjūra) un Rīgas jūras līča (Mazjūra) – viļņu saskares vieta, kas īpaši iespaidīga vētru laikā, kad viens pret otru sitas pat 7 m augsti viļņi. Pavasara migrāciju laikā stundā pār ragu pārlaižas desmitiem tūkstošu putnu, bet Baltijas jūras krasta posmā, tā dēvētajā Lībiešu krastā, no Melnsila līdz Ovišiem ir saglabājušies lībiešu zvejniekciemi, kur patiešām laika ritums reizumis šķiet apstājies.

Autoceļotāju maršuts "Apkārt Slīterei" aptuveni 90 kilometru garumā ceļotājiem piedāvā iepazīties ar Ziemeļkurzemes pussalas dabas un kultūras mantojumu.

Laivotāji toties trīs četru stundu airējumā var izbaudīt viļņus, divām jūrām satiekoties. Te gan vajadzīgas īpašas, drošas jūras laivas un laivojumi notiek organizētās grupās ar pieredzējušu pavadoni.

Kā iespējamās naktsmītnes ne vienā vien maršrutā minēta viesu māja "Pītagi" Košragā un kempings "Ūši". "Pītagi", kaut arī tik pirms dažiem gadiem uzcelti, ir kā ieauguši senajā vidē. Kā stāsta mājas saimniece Signe Dišlere, viņa, zaļi saimniekojot, gaida pie sevis īstenus dabas draugus, kas prot novērtēt šīs vietas dižo klusumu. Bet "Ūšos" ne tikai var nobaudīt garšīgākos un īstākos sklandraušus pasaulē, bet arī saimnieces Dženetas Marinskas vadībā iemācīties tos pašiem cept.

Ceļveža sagatavošana un izdošana finansēta ar Eiropas Komisijas Life programmas POLPROP–NATURA (LIFE07 ENV/LV/000981) un LR Vides ministrijas finansiālu atbalstu.

Slīteres nacionālā parka ceļveža e-versija lūkojama šeit .
Pielikumā Slīteres dienas avīze

AgroPols

x

Paroles atgadināšana