Tūrisms un atpūta

Slīteres ceļotāju dienā vislielākais apmeklētāju skaits - Kolkas ragam

Ilze Vabole, AgroPols
17.06.2010

Pagājusī nedēļa Latvijas Lauku tūrisma asociācijai "Lauku ceļotājs" aizritēja ļoti dinamiskā atmosfērā, jo vienā nedēļā tika organizēta gan Starptautiskā lauku tūrisma konference gan pasākums aktīvākajiem Latvijas ceļotājiem – Slīteres ceļotāju diena. Apkopojot padarīto, asociācijas prezidente Asnāte Ziemele ir gandarīta, ka abi lielie pasākumi ir noslēgušies ar labiem rezultātiem, pozitīvām atsauksmēm un jaunām idejām nākotnei.


Slīteres ceļotāju dienā vislielākais apmeklētāju skaits   - Kolkas ragam

Pagājusī nedēļa Latvijas Lauku tūrisma asociācijai "Lauku ceļotājs" aizritēja ļoti dinamiskā atmosfērā, jo vienā nedēļā tika organizēta gan Starptautiskā lauku tūrisma konference gan pasākums aktīvākajiem Latvijas ceļotājiem – Slīteres ceļotāju diena. Apkopojot padarīto, asociācijas prezidente Asnāte Ziemele ir gandarīta, ka abi lielie pasākumi ir noslēgušies ar labiem rezultātiem, pozitīvām atsauksmēm un jaunām idejām nākotnei.

Starptautiskā lauku tūrisma konference pulcē dalībniekus no 23 valstīm

Starptautiskajā lauku tūrisma konferencē 9. jūnijā Rīgā piedalījās gandrīz 200 dalībnieki, tai skaitā dalībnieki no ārvalstu organizācijām, pārstāvot 23 valstis - Vāciju, Spāniju, Angliju, Franciju, Beļģiju, Nīderlandi, Itāliju, Ungāriju, Bulgāriju, Grieķiju, SIovēniju, Igauniju, Lietuvu, Baltkrieviju, un citas valstis.

Konferences dalībnieki dalījās pieredzē par to, kādā veidā katra valsts realizē lauku tūrisma potenciālu. Lauku tūrisma nozare kļūst arvien profesionālāka, iezīmējas jauni sadarbības veidi produkta mārketingā un pārdošanā starp lauku tūrisma asociācijām un tūrisma operatoriem. Kas šobrīd vajadzīgs tirgum? Kvalitatīvs pakalpojums + ātri pieejama un precīza informācija, rezervējot naktsmītnes pat ceļojuma laikā + pievienotā vērtība - bezmaksas papildus pakalpojumi un atpūtas iespējas papildus pamatpakalpojumam: naktsmītnei un ēdināšanai.

Konferences prezentācijas pieejamas konferences mājas lapā:

http://www.celotajs.lv/cont/conf/conference/100609-WS/speakers.html

Konferences apkopojums: http://www.celotajs.lv/cont/conf/conference/100609-WS/results.html

Pēc konferences, 10. jūnijā Eiropas lauku tūrisma federācija „Eurogites” rīkoja savu ikgadējo asambleju Rojas novada „Dzintarkrastā”, kurā Federācijai tika ievēlēts jauns prezidents no Beļģijas. „Lauku ceļotāja” prezidente Asnāte Ziemele tika ievēlēta kā vice-prezidente Eiropas federācijā.

Vismaz 600 ceļotāji piedalījās Slīteres ceļotāju dienā

Lai izzinātu un iepazītu Slīteres dabas unikalitāti un vietējo iedzīvotāju – lībiešu kultūru un tradīcijas, Lauku ceļotājs š.g. 12. jūnijā organizēja Slīteres ceļotāju dienu. Pēc dažādu maršrutu un kultūras, izziņas objektu sniegtās statistikas, šajā dienā Slīteres nacionālo parku apceļoja vismaz 600 ceļotāji.

Visas dienas garumā ceļotājiem bija iespēja doties dažādos maršrutos atkarībā no izvēlētā ceļošanas veida un no vēlamās ceļošanas slodzes. Kā pirmie, plkst. 4.00 maršutā devās tie ceļotāji, kas bija izvelējušies “Zvēru vērošanu”. Aiz viņiem, ap plkst 5.00 sākās nākamie maršruti ”Putnu vērošana” un “Jūrā ar zvejnieku laivām”. Tā visas dienas garumā ceļotājiem bija iespēja iepazīt Slīteri, ceļojot ar kājām, ar velo, ar laivām, ar auto vai dodoties izziņas maršrutos.

Agropola pārstāvji gida entomologa Kristapa Vilka vadībā devās maršrutā "Daba degumā - mežs un purvs 20 gadus pēc degšanas". Gājiena laikā izbaudījām Slīteres nacionālajam parkam tipisko vigu-kangaru reljefu, redzējām dažas vēsturiskas liecības par 1992. gada notikumiem ugunsgrēka dzēšanas laikā. Sasnieguši purvu, pārgājām uz vienu no augstākajām Bažu purvu šķērsojošajām kāpām – Viškangaru un devāmies tālāk pa to, apskatot gan ugunsgrēkā pilnībā izdegušas vietas, gan izdzīvojošu mežu. Pamatā iešana bija pa sausu smilšainu kāpu, vietām maršrutā bija daudz kritalu un blīvi augošas jaunas priedītes, kas radīja dabisku šķēršļu joslu. Abās pusēs no Viškangara redzējām daudzveidīgas Bažu purva ainavas ar ziedošiem vaivariņiem un visu pārņēmušām spilvēm. Maršruta beigu daļa gan jau bija nedaudz ekstrēmāka - pat kāds pārplūdis grāvis bija jāšķērso.

Redzējām tādus interesantus un ne katru dienu ieraugāmus dzīvniekus kā gludeno čūsku, sila ķirzaku, medni, klinšu ērgli, lielo krāšņvaboli. Gids mums parādīja lielā dižkoksngrauža, skujkoku dižkoksngrauža, priežu sveķotājkoksngrauža un dzeltenās celmmušas darbības pēdas.
Kaut purvā nebijām pirmo reizi, bet tik daudz jauna un interesanta uzzinājām! Arī citiem ceļotājiem iesakām izmēģināt pārgājienu profesionāla gida vadībā.
Vislielākā interese ceļotājiem bija par Kolkas ragu (600 apmeklētāji), Šlīteres bāku (246 apmeklētāji) un Kolkas evaņģēliski luterisko baznīcu (150 apmeklētāji). Savukārt, no maršrutiem pieprasītākie Slīteres ceļotāju dienā bija: kājāmgājēju “Kolkasraga aplis” (3 grupās kopā izgāja 110 ceļotāji), kājāmgājēju “Košrags – Pitrags – Košrags” (divās grupās kopā izgāja 75 ceļotāji) un velomaršruts “Košrags – Mazirbe – Košrags” (1 grupā kopā izbrauca 40 ceļotāji).

Pēc ceļošanas kādu kārumu vai suvenīru bija iespēja iegādāties vietējā amatnieku un ražotāju gadatirgū “Ražots Slīterē”, kur vislielāko piekrišanu guva sklandrauši, kūpinātas zivis un rotaslietas. Savukārt, koncertā skatītājus patīkami pārsteidza gan vietējo pašdarbības ansambļu sniegums (“Laula”, “Sarma”, Kolkas jauktais koris, pūtēju orķestris, mūzikas skolas koklētāju ansamblis, Nurmorkestõr, Dundagas amatierteātris ) gan Vides ministra Raimonda Vējoņa ierašanās pasākumā, lai atklātu noslēguma koncertu, gan dziedātāja Chilli, kas uzstājās kopā ar lībiešu jauniešu grupas Nurmorkestõr dalībniekiem.

Lauku ceļotājs aicina arī tos Latvijas iedzīvotājus, kas šajā dienā dažādu iemeslu pēc nevarēja ceļot Slīterē, apgūt Slīteri pašiem, izmantojot jauno Slīteres tūrisma ceļvedi. Ceļvedis papīra formātā pieejams Lauku ceļotāja birojā vai interneta versijā: http://www.celotajs.lv/p/SliteresCelvedis2010/ebook_lv.html - /74

Kā atzīst Lauku ceļotāja prezidente Asnāte Ziemele: “Runājot ar ceļotājiem, saskāros ar dažādiem mītiem par Slīteri - sākot ar to, ka Slītere vēl joprojām rezervāta statusā un beidzot ar to, ka maršrutu iešana profesionālu gidu pavadībā ir pārāk dārgs prieks. Izdodot Slīteres tūrisma ceļvedi un organizējot Slīteres ceļotāju dienu, mēs gribējām gaisināt šos mītus un iedrošināt cilvēkus apceļot Slīteri, sniedzot visu ceļošanai nepieciešamo informāciju. Manuprāt, Slītere ir lieliska vieta, kur doties šajā vasarā ar savu ģimeni, jo ikvienam, īpaši rīdziniekiem, ar ceļošanu saistītās izmaksas, nebūs augstas. Piemēram, profesionālu gidu pakalpojumi uz 2-3 stundu gariem maršrutiem cilvēku grupai vidēji maksās 15 Ls. Arī ēdināšanas un naktsmītņu pakalpojumi ir katram pieejamās cenās, atkarībā no vēlamā servisa līmeņa- uz vienu personu, sākot ar 1 Ls par dzīvošanu teltīs un 5 Ls viesu namā.”

AgroPols

x

Paroles atgadināšana