Tūrisms un atpūta

Velotūristiem jauna karte pa Baltijas valstīm

Ilze Vabole, AgroPols
30.09.2010

Jaunās Baltijas velokartes mērķis ir veicināt dabai un cilvēka veselībai draudzīgu ceļošanas veidu - velobraukšanu. Velokartē ir iekļauti 14 velomaršruti, kas ved caur nacionālajiem parkiem – skaistākajām dabas teritorijām Baltijā.


Velotūristiem jauna karte pa Baltijas valstīm

Š. g. 22. septembrī Latvijas Lauku tūrisma asociācija „Lauku ceļotājs” Saulkrastu velomuzejā prezentēja jauno Baltijas velokarti, kas izveidota projekta „Ilgtspējīga dabas resursu izmantošana un apsaimniekošana Natura 2000 teritorijās – populāros un potenciālos tūrisma galamērķos” (Nr. LV0052) ietvaros.

Jaunās Baltijas velokartes mērķis ir veicināt dabai un cilvēka veselībai draudzīgu ceļošanas veidu - velobraukšanu. Velokartē ir iekļauti 14 velomaršruti, kas ved caur nacionālajiem parkiem – skaistākajām dabas teritorijām Baltijā. Maršruti piedāvā apceļot gan katru Baltijas valsti atsevišķi, gan apvienot vienā ceļojumā vismaz divas no tām, piemēram, „Gaujas nacionālā parka piedzīvojumu tūre”, „Gar Kurzemes krastu uz Kuršu kāpām”.

Karte ir izdota latviešu un angļu valodās (to paredzēts izdot arī vācu valodā), tās mērogs 1:1 200 000.

Kopējais maršrutu garums ir vairāk nekā 3700 km. Katram maršrutam norādīts ieteicamais laiks, grūtības pakāpe, ceļa segums, sākuma un beigu punkts, marķējums, maršruta posmi, interesantākās apskates vietas. Kartē atzīmētas 403 naktsmītnes, norādot kontaktinformāciju. Kartē un maršruta aprakstos īpaši atzīmētas nacionālās nozīmes aizsargājamās dabas teritorijas un trīsdesmit trīs Natura2000 teritorijas –Eiropas mēroga unikālas vietas dabā. Kartē doti arī „Zaļie un praktiskie padomi” – kā nenonākt konfliktā ar dabas aizsardzības prasībām un ko der zināt pašu drošībai.

Velokarte palīdzēs atrast, kā nokļūt līdz brauciena sākuma punktam un pēc tam atpakaļ. Visi maršruti sākas un beidzas vietās, kur pieejams sabiedriskais transports. Tie plānoti tā, lai aptvertu no dabas un kultūrvēstures viedokļa interesantākās teritorijas, bieži šķērso arī nacionālos parkus. Maršruti ir dažāda garuma – no 2-3 dienām līdz 11 dienām. Vidēji maršruti izbraucami četrās piecās dienās.

Kā papildinājums dažiem maršruta posmiem kartē atrodama arī informācija par 11 laivu maršrutiem un kontaktinformācija, lai rezervētu attiecīgos pakalpojumus laivu un velosipēdu transportam. Viens no kartes sastādītājiem vides un tūrisma eksperts Juris Smaļinskis uzsver, ka karte sniedz tikai pārskatu, kur iespējams braukt, nevis precīzi norāda, pa kuru ceļu vai celiņu doties – tas katram jāizvēlas pašam uz vietas, jo kartes mērogs nav tik sīks, lai parādītu visu ceļu tīklu.

Kā līdzīgos "Lauku Ceļotāja" izdevumos, arī šeit visi maršruti pašu sastādītāju pārbaudīti.


J. Smaļinskis par vienu no skaistākajiem, taču privātīpašumu likto šķēršļu un smilšaino meža ceļu dēļ nebūt ne vieglāko maršrutu min Vidzemes jūrmalu. Gan no kājāmgājēju, gan velobraucēju viedokļa ērtākais etaps tajā ir četrus kilometrus garais zemes ceļa posms cieši līdzās akmeņainajai jūrmalai no Meleku līča līdz Veczemju (Mantiņu) klintīm. Kādreiz ceļš bijis garāks, taču jūra vētrās to noskalojusi. Arī Latvijai unikālās smilšakmens klintis ar devona iežu atsegumiem pēc katra nopietnāka jūras uzbrukuma sadilstot un mainot savu izskatu. Ir vērts šo vietu apskatīt rudens vētrās kaut vai bez velosipēda, kā to veica žurnālistu grupa pēc kartes prezentācijas.


Baltijas velokarte bez maksas pieejama "Lauku ceļotāja" birojā Rīgā, Kalnciema ielā 40 un iegādājama grāmatnīcās kā bezmaksas pielikums katalogam „Atpūta laukos”.

Bet „Lauku Ceļotājs” jau strādā pie botāniskā ceļveža un militārā mantojuma kartes sagatavošanas.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana