Tūrisms un atpūta

"Lauku ceļotājs" izdevis "Militārā mantojuma karti" ar 60 objektu aprakstiem un attēliem

Ilze Vabole, AgroPols
17.02.2011

Ar militāro mantojumu šajā kartē tiek saprasti vēsturiski brīvdabas objekti – skanstis, cietokšņi, atsevišķas pilis, krasta aizsardzības baterijas, bunkuri, zemnīcas, nozīmīgu kauju vietas, bijušās karabāzes, armijas lidlauki un poligoni, muzeji, kolekcijas un vietas, kur vēsturi var izzināt „uz savas ādas”.


"Lauku ceļotājs" izdevis "Militārā mantojuma karti" ar  60 objektu aprakstiem un attēliem

Latvijas lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" izdevusi "Militārā mantojuma karti", informēja asociācijas prezidente Asnāte Ziemele.

Kas atrodams kartē?

Ar militāro mantojumu šajā kartē tiek saprasti vēsturiski brīvdabas objekti – skanstis, cietokšņi, atsevišķas pilis, krasta aizsardzības baterijas, bunkuri, zemnīcas, nozīmīgu kauju vietas, bijušās karabāzes, armijas lidlauki un poligoni, muzeji, kolekcijas un vietas, kur vēsturi var izzināt „uz savas ādas”. Kartē iekļauti 60 objektu apraksti un attēli. Daudzi no aprakstītajiem objektiem ir labiekārtoti, daļā no tiem ir pieejami gidi. Nedaudzi ir pieejami tikai noteiktā kārtībā, bet atsevišķi – ir nelabiekārtoti vai slēgtas teritorijas. Taču pēdējie, - piemēram, Skrundas armijas pilsētiņa arī ir vērti, lai tos pieminētu militārā mantojuma sakarā.

Veidojot karti un militāro objektu datu bāzi, kurā ir vairāk kā 100 objektu ar fotogalerijām http://www.celotajs.lv/cont/wrth/military_lv.html , tajā tika iekļauti arī atmiņu stāsti. Kartes veidošana izvērtās kā nozīmīgs sociāls process, savedot kopā cilvēkus, kas piedzīvojuši konkrētus notikumus, iesaistot viņus materiālu vākšanā, iegūstot pieeju unikālām militārā mantojuma liecībām.

Kādēļ izdota militārā mantojuma karte?

Agrāk slēgtās militārās teritorijas un objekti tagad brīvi pieejami ikvienam. Daudzi no tiem grūst un iet bojā neapsaimniekoti, taču atrodas ne mazums interesentu, kam patīk „ložņāt” pa šīm noslēpumainajām vietām. Vai tā ir iespēja jaunam, intriģējošam tūrisma piedāvājumam? Par katru no kartē iekļautajām vietām ir konkrēts stāsts, aculiecinieku atmiņas, saglabājušies vēsturiski fotoattēli. Vai militārā pagātne ir svarīga tikai tiem, kas to piedzīvojuši, vai arī militārā mantojuma tūrisma produkts var kalpot kā dzīva un interesanta vēstures mācību stunda? Kartes prezentācijā 24. februārī paredzēta diskusija par šo tēmu.

Kartes tapšanas priekšvēsture

Karte izdota projekta „Baltijas Zaļā josta” ietvaros (ES Baltijas Jūras Reģiona transnacionālās sadarbības projekts). Baltijas Zaļā josta ir „dzelzs priekškara” - bijušās PSRS pierobežas zona Baltijas valstīs. Tā ir daļa no Eiropas Zaļās jostas, kas bija slēgta teritorija un tādēļ tajā saglabājusies Eiropai neraksturīgi daudzveidīga un neskarta daba. Projekta mērķis ir saglabāt dabas vērtības, vienlaicīgi apzinot militāro vēsturi, slēgtā režīma ietekmi uz šo vietu iedzīvotājiem, un meklējot iespējas ekonomiskai un sociālai attīstībai.

Jauniznākušās „Militārā mantojuma kartes” prezentācija notiks 24. februārī, plkst. 11:00, Latvijas kara muzeja telpās (Smilšu iela 20, Pulvertornis).

AgroPols

x

Paroles atgadināšana