Tūrisms un atpūta

Atvērtās dienas laukos


13.06.2015

Š.g. 13. - 14.jūnijā 102 lauku saimniecības atvērs savas durvis viesiem, solot īpašus piedāvājumus ar degustācijām, ekskursijām, izklaidēm. Aicinām baudīt Latvijas laukus!

Ko Latvijas laukos varēs iepazīt?

Gardie lauki. Būs gan sviesta kulšana, gan sklandraušu, kliņģeru, pīrāgu, maizes un lauku tortes cepšana. Varēs nogaršot "gotiņu kažociņā", jauno medu un ziedputekšņus, ēdamos sausseržus, kārtīgu zivju zupu un Otīlijas zupu. Arī dzeramo klāsts ir plašs: ozolzīļu kafeja, ārstniecības augu tējas, latgaļu alus un kviešu alus, 5 dažādi ziedu un 15 augu-ogļu vīni, 4 veidu liķieri un "Valna glymezs" uzlējums.

Maģiskie lauki. Plikām pēdām sajutīsi zāli, vēl pirms Līgo nakts sasiesi pirtsslotiņu, palūgsi akmenim - viņa izturību un sīkstumu, bet ugunsāderei veselību, nesteidzīgi pastaigāsi pa enerģētisko spirāli. Ja dosies pie fazānu pāra, piepildīsies kāda vēlēšanās. Būs iespēja gulēt uz "bišu mājas" un klausīties bišu skaņās.

Zinātkārie lauki. Uzzināsi, kā tiek cirptas aitas un kā aitām tiek taisīts pedikīrs, kā rodas piens, kā audzēt sliekas vai kāda izskatās Vjetnamas lielvēdercūka. Piedalīsies zelta poda meklēšanā un laucītē varēsi dēstīt un audzēt sīknaudu.

Ekstrēmie lauki. Varēsi izmēģināt jaunākos traktorus un kombainus, kā arī pievarēt klinšu sienu un virvju trases vai "ievingrināt rokas" dažādos darbos kā acošana, potēšana, koku vainagu veidošana. Pavisam ekstrēma būs igauņu lāča KARŪ baidīšana, staigāšana ar koka kājām, slēpošana ar 3-vietīgām slēpēm, ripas dzīšana un citas senču izklaides, kā arī 85 m nobrauciens pa trosi ar trulīti.

Prasmīgie lauki. Iemācīsies vilnas plucināšanu, miltu malšanu, sviesta kulšanu, siera siešanu, sveču liešanu, skalu grozu pīšanu, podu virpošanu uz ripas, kā arī zāģēt ar divrocīgo zāģi, izgatavot skaisto skaidu ar slīmestu un pielikt roku siles grebšanā.

Slinkie lauki. Nesteidzīgu garu varēsi kurināt dūmu pirti un pērties pēc sentēvu metodēm, pēcāk nakšņot grāfa vai grāfienes guļamistabā vai satikt Blankenfeldes spoku. Tiem, kam vārda diena vai dzimšanas diena īpašas atlaides.

Lauki Līgo! Sarūpē gardumus un našķus Jāņu galdam, iemācies siet sieru pēc senču un pēc modernām receptēm, uzzini, kā brūvēt Latgaļu alu pēc sentēvu receptes un nogaršo kviešu alu. Bet ja uzzināsi, kā uzvīt īpaši maģisko Jāņu vainagu, noteikti Jāņos satiksi sev mīļoto.

Pirmais solis veiksmīgas nedēļas nogales plānošanā ir iepazīties ar Atvērto Dienu akcijas karti interneta versijā vai papīra formātā. Interneta versijā informācija par akciju, dalībniekiem, piedāvājumiem, digitāla karte un fotokonkursa uzsaukums pieejams akcijas mājas lapā: www.celotajs.lv/atvertasdienas . Papīra formātā akcijas karti var saņemt visās 77 Statoil DUS Latvijā vai Lauku ceļotājs birojā, Rīgā, Kalnciema ielā 40 vai novadu TIC.

Pirms dodieties ceļā, aicinām sazināties ar saimniekiem un pieteikt savu apmeklējumu, lai viņi var ieplānot jūsu uzņemšanu, un, lai izvairītos no "sastrēgumiem". Ja vēlaties akcijas laikā apskatīt vairāk, plānojiet 2 dienu braucienu un palieciet kādā no naktsmītnēm, kas akcijas laikā piedāvā atlaides nakšņošanai.

Noteikti sarūpējiet ceļošanai un lauku videi ērtu apģērbu un apavus. Saimniecībās būs iespēja iegādāties laukos ražotu un gatavotu produkciju, tomēr ne visur ir iespējams norēķināties ar bankas karti.

Mēs aicinām jūs dalīties ar spilgtākiem iespaidiem no atvērtām dienām laukos, piedaloties fotokonkursā - atsūtiet savu foto no Atvērtajām dienām uz lauku@celotajs.lv  līdz 19.jūnijam un iegūstot balvu no Lauku ceļotāja. Vairāk informācija mājas lapā: www.celotajs.lv/atvertasdienas

Tiekamies Latvijas laukos!

Akcijas organizēta LR Zemkopības ministrijas finansiālu atbalstu un sadarbībā ar Latvijas valsts mežiem.

Paldies akcijas informatīvajiem atbalstītājiem: Lauksaimnieku Organizāciju Sadarbības padomei (LOSP), Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru Asociācijai (ALTA), Latvijas Zemnieku Federācijai (LZF), Statoil, TVNET, Apollo, Rīgas apriņķa avīzei, Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam, kā arī Latvijas Tūrisma informācijas centriem (TIC).

Sekojiet LC jaunumiem!

Facebook: Laukucelotajs

Twitter: https://twitter.com/laukucelotajs

Draugiem.lv: http://www.draugiem.lv/lc/



Informācija
Vairāk informācija mājas lapā: www.celotajs.lv/atvertasdienas




Atbildīgais
LLTA "Lauku ceļotājs"

Lauku ceļotājs

x

Paroles atgadināšana