Citi biznesi

Labākie briežu ragi un briežu gaļas degustācija

Māra Paeglīte, AgroPols
27.08.2009

Labākie briežu ragi un briežu gaļas degustācija

Noslēdzies starptautiskais pasākums „Staltbriežu buļļu ciltsvērtības un ģenētiskās kvalitātes noteikšana”, kā ietvaros tika vērtēti gan Latvijas, gan ārvalstu staltbriežu vaislas buļļi pēc to ragu kvalitātes. Pasākums norisinājās četros posmos no 2009.gada 14. līdz 22.augustam. Šāds pasākums tiek rīkots jau otro gadu pēc kārtas un tradīciju Eiropas briežaudzētāju federācijas FEDFA ietvaros plānots turpināt arī nākamajos gados.

22.augustā paralēli dzīvnieku vērtēšanas paraugdemonstrējumiem un godalgošanas ceremonijai saimniecībām, kurās tiek audzēti labākie vaislas staltbriežu buļļi, noritēja briežu gaļas produktu popularizēšanas pasākums „Briežu gaļas degustācija – mielasts viduslaiku stilā” un divas prezentācijas: meža gaļas pārstrādes uzņēmums „Viesuļi” un Latvijas Ciltsdarba centra darbības prezentācija.

Pasākumā piedalījās Latvijas šķirnes staltbriežu audzēšanas jeb ciltsdarba saimniecības un citas Latvijas briežaudzēšanas saimniecības, kā arī Lietuvas, Polijas un Spānijas saimniecības.

Pirmās vietas briežu buļļu ragu vērtējumā guvušas Latvijas ciltsdarba saimniecības, taču godalgotas vietas starptautiskā konkurencē guvušas arī Polijas un Lietuvas saimniecības.

Staltbriežu vaislas buļļi pēc to ragiem (CIC sistēmā) tika vērtēti trīs vecuma grupās:

1) līdz 4 gadiem (ieskaitot) (līdz 3.ragiem);

2) 5 - 6 gadi (ieskaitot) (4. un 5.ragi);

3) 7 un vairāk gadi (6. un vecāki ragi).

Atsevišķi tika vērtēti Latvijā importētie tīrasiņu līniju dzīvnieki, Latvijas saimniecībās izveidoto krustoto asinslīniju dzīvnieki, kā arī dzīvnieki tika vērtēti starptautiskā konkurencē. Ar vērtējumiem detalizēti var iepazīties mājas lapā http://vertesana.briezudarzi.lv.

Šāda veida „Staltbriežu buļļu ciltsvērtības un ģenētiskās kvalitātes noteikšanas” pasākums tiek rīkots galvenokārt dzīvnieku ciltsvērtības noteikšanai – lai demonstrētu Latvijas saimniecību sasniegumus staltbriežu ciltsdarbā un veicinātu vaislas dzīvnieku eksportu.

Noslēguma pasākumā briežaudzētājus un citus viesus priecēja ne tikai starptautiska labāko staltbriežu buļļu ragu ekspozīcija, bet arī viduslaiku mūzika, dejas, atrakcijas un kulinārijas brīnumi. Apmeklētāji tika aicināti mācīties šaut ar loku un piedalīties sacensībās. Par galveno balvu sacensību uzvarētājiem nāca turpat acu priekšā pagatavota delikatese – brieža pauti, citām godalgotajām vietām – briežu desas. Par briežu gaļas ēdieniem rūpējās šefpavārs Māris Jansons („Pavāru klubs”, restorāns „La Boheme”).

Pasākuma sponsori: Savvaļas dzīvnieku žogu ražotājs „Tornado Wire” Ltd, meža gaļas pārstrādes uzņēmums „Viesuļi”, Z/S „Saulstari-1”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana