Citi biznesi

Svaigas karpas — rets kārums veikalā

Anna Rancāne, Diena
13.10.2009

(Fragments) Lielas un vēl lielākas sudrabainas karpas, traktora piekabēs atvestas no audzēšanas dīķiem, grūstoties plunčājas zivkopības akciju sabiedrības Nagļi šķirotavas dīķos. Te tās tiek sašķirotas un pārdotas patērētājiem, lai nonāktu, kā smejas Nagļu darbinieki, tieši uz pannas. Latvijas lielākajā zivsaimniecībā Nagļi oktobris ir pats karstākais karpu zvejas laiks.Zivsaimniecības direktore Ginta Kalvāne, priecādamās par labajiem lomiem, tomēr ir bažīga — pircēju maciņiem topot plānākiem, krītas arī realizācija, jo zivis pārtikas grozā vairāk ir delikatese nekā pirmās nepieciešamības prece. Tomēr Nagļi netaisās vēl vairāk samazināt darbinieku skaitu un cer arī krīzes laikā saglabāt zivsaimniecības nozari, kas diemžēl Latvijā netiek atbalstīta tādā mērā kā kaimiņvalstīs, tāpēc Nagļu karpām Rīgas un Daugavpils tirgos grūti konkurēt ar lētajām Lietuvas zivīm.

Audzē trīs vasaras

Privātās zivkopības akciju sabiedrības Nagļi dīķu platība ir vairāk nekā 1900 ha, lielākā daļa akciju pieder a/s Daugavpils dzirnavnieks. Nagļi ir arī viens no lielākajiem darba devējiem apkārtnē, patlaban te strādā 42 darbinieki gan no Nagļu pagasta, gan no Rēzeknes, rudeņos apzvejas laikā tiek pieņemti papildu strādnieki, talkā nāk arī praktikanti — topošie zivkopji no Lūznavas lauksaimniecības skolas. G.Kalvāne prognozē, ka darbinieku skaits nesamazināsies, kaut gan pagājušajā gadā te strādāja nedaudz vairāk par pussimtu strādnieku, pārsvarā vīrieši, jo darbs ir fiziski smags. Arī dienā, kad atbraucām, strādnieki ņēmās ap dīķiem, spītējot aukstajam vējam un lietus šaltīm.

Kā pastāsta G.Kalvāne, karpas tiek audzētas trīs vasaras, tikai pēc tam tās jau ir pietiekami paaugušās, lai varētu pārdot patērēšanai. Nagļu karpām nav specifiskās dūņu garšas, jo visi dīķi atrodas bijušajos Lubāna klānos, kur pamatā ir kūdra, nevis mālaina grunts, kas arī dod dūņu piegaršu. Zivis netiek ķertas ar tīkliem, pa attaisītām slūžām ūdens no dīķiem tiek noplūdināts, un zivis pa īpašiem grāvjiem nonāk tieši konteineros.

Diena

x

Paroles atgadināšana