Citi biznesi

Lielie alkohola ražotāji sajutuši konkurenci?

Andris Bebrs, AgroPols
22.10.2009

AgroPols jau vēstīja, ka Saeima paredzējusi atvērt mājas apstākļos ražota alkohola tirgu. Atbalstot likuma grozījumus, kas paredz alkoholisko dzērienu mājražotājiem atvieglot licences iegūšanu. Atvieglojumus plānots piešķirt komersantiem, kuri paši ražo vīnu vai raudzētos dzērienus no tā valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem. Komisijas deputāti ir atbalstījuši priekšlikumu, ka alkoholisko dzērienu mājražotājiem būs iespēja ne tikai saražot, bet arī mājas apstākļos saražotos alkoholiskos dzērienus pārdot. Mājražotājiem tāpat būs jāpērk akcīzes markas un jāievēro Ministru kabineta noteikumi par uzskaiti un kvalitāti.

Un izskatās, ka lielie akhohola "tradicionālie" ražotāji ir nobažījušies par papildus konkurenci tirgū. bet varbūt tiešām tās ir tikai rūpes par iedzīvotāju - savu klientu veselību? 
Lai nu kā šodien  viņi rīkoja preses konferenci, kurā kopā ar sociālajiem partneriem pauda viedokli, kāpēc lēmums plašā mērogā veicināt mājas apstākļos ražota alkohola tirdzniecību, tajā skaitā stiprā alkohola, ir "nepārdomāts un var radīt bīstamas sekas no produktu kvalitātes kontroles un citiem aspektiem"

Kā šodien preses konferencē žurnālistiem sacīja Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības valdes loceklis un AS "Latvijas Balzams" valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons, lielajiem ražotājiem nebūtu iebildumu pret šādu priekšlikumu, ja vien uz mājražotājiem attiektos visi tie paši nosacījumi, kas jāizpilda jebkuram pārtikas nozarē, tostarp arī alkohola ražotnē, strādājošam uzņēmumam. "Mēs piekristu, ja mājās ražotos alkoholiskos dzērienus patērētu un tirgotu kā suvenīrus tūrisma objektos, bet mēs nevaram uzņemties atbildību, ja cilvēki būs dzēruši trīs dienas raudzētu brāgu, pēc tam iegādājušies lielo ražotāju alkoholu un saindējušies," sacīja Andersons. (Bet cita starpā - neviens jau viņiem ša'du atbildību uzņemties neliek. Par to tāpat būs jāatbild katram konkrētajam ražotājam - Red piezīme)

Lielie alkoholisko dzērienu ražotāji skaidro, ka pirmie priekšlikumi grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā paredzēja tiesības uz atvieglotiem nosacījumiem saņemt licenci akcīzes preču turētāja darbībai tiem komersantiem, kas saražo alkoholiskos dzērienus no to īpašumā esošo dārzu un dravu produktiem. Turpretī tagad jau īpašums nomainīts pret valdījumu un dārzu un dravu labumiem klāt nākuši savvaļā augošie augi.

"Tas nozīmē, ka piesaiste īpašumam un iespējamā atbildība ar to vairs nepastāv. Kontrolēt nomātajos - reālajos vai tikai uz papīra esošajos - dārzos izaugušo vai mežā salasīto nebūs iespējams. Tikpat labi izejvielas varēs ievest no kaimiņvalstīm. Lauku rajonos izkaisītajās ražotnēs nebūs iespējams nodrošināt kontroli par akcīzes preču aprites prasību izpildi," uzskata Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības biedri.

Lielie ražotāji skaidro, ka "LatvSert" laboratorija, kas iekļauta Eiropas Komisijai paziņoto oficiāli atzīto laboratoriju sarakstos tabakas izstrādājumu testēšanai, mēslošanas līdzekļu testēšanai un vīnu testēšanai, uz analīžu pamata nevar noteikt alkohola izcelsmi. Ražotāji pauž bažas, ka Latvijā tiks ievests lēts alkohols, pārfasēts un likumīga tirdzniecība "ies no rokas".

Ņemot vērā, ka šos priekšlikumus par liela apjoma mājās ražota alkohola ražošanu un tirdzniecību plaši atbalsta vairāku politisko partiju deputāti, lielie ražotāji pieļauj iespēju, ka politiķi ir ieinteresēti legalizēt to biznesu, kas patlaban darbojas nelegāli.

Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība norāda, ka patlaban, pat nododot policijai sarakstus ar nelegālajām alkohola tirdzniecības vietām, nevar panākt to aizvēršanu. "Ņemot vērā to, ka valsts kontrolējošo institūciju darbinieku skaists valstī tiek strauji samazināts, pamatots ir jautājums, vai Pārtikas veterinārajam dienestam (PVD), Valsts ieņēmumu dienestam (VID), policijai pietiks kontroles kapacitātes. Pašlaik Latvijā ir 20 komersanti - alkoholisko dzērienu ražotāji - ar 25 noliktavām. Ja to būs 500 un daudzi no tiem tālākajos lauku nostūros, vai minētie dienesti ar saīsināto darba nedēļu, ierobežotajiem materiālajiem resursiem spēs nodrošināt kontroli," sacīja Andersons.

Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs prognozē, ka, ļaujot mājražotājiem realizēt saražoto alkoholu, laukos nāksies slēgt aptuveni vienu ceturtdaļu mazo lauku veikalu, jo tikai ar pārtikas produktiem un pirmās nepieciešamības precēm, kam ir salīdzinoši mazāks uzcenojums, salīdzinot ar uzcenojumu alkoholam, nebūs iespējams uzturēt mazos lauku veikaliņus. "Rosinot šos priekšlikumus, valstī var izveidoties bīstamas sociālās sekas, kā rezultātā lauku iedzīvotāji var palikt bez pārtikas produktiem un pirmās nepieciešamības precēm. Ja ciematā nav skolas, nav veikala, šai vietai tiek pārvilkts krusts un tā tiek izdzēsta no Latvijas kartes," brīdina Danusevičs. (Izrādās, ka ceturtdaļa lauku mazās ekonomikas pašlaik balstās vien uz alkohola tirdzniecības, Skumji - Red.piezīme)

Viņš uzsvēra, ka LTA atbalsta lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" priekšlikumu, kas paredz mājās ražota alkohola realizāciju tikai savos viesu namos. Kā piemēru viņš minēja "Lido", kas ražo alu un to realizē tikai savos sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos. "Šādam priekšlikumam mēs varam piekrist, bet, ja katrā novadā vismaz pāris zemnieki sāks ražot un realizēt savus alkoholiskos dzērienus, var izveidoties neprognozējamas sekas, jo, ja mēs tagad Centrāltirgū nevaram izkontrolēt, kur audzēti tomāti, tad nav ne mazāko šaubu par to, ka mājās ražotā alkohola izcelsmi izkontrolēt nebūs iespējams ne tik," sacīja Danusevičs.

Jau pašlaik Latvijā pelēkās ekonomikas īpatsvars ir augstākais Eiropas Savienībā, sasniedzot 39% no iekšzemes kopprodukta. Grozījumi "Alkoholisko dzērienu aprites likumā" dos papildus ieguldījumu ēnas ekonomikas izaugsmei, kriminālās situācijas saasināšanai un neatsvērs to ieguvumu dažiem īstiem augļkopjiem, kuri uz vieglākiem noteikumiem tik tiešām vēlas atrast labu pielietojumu savā dārzā izaudzētajam.

Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība sagatavojusi un iesniegusi deputātiem un atbildīgajām ministrijām vēstuli, kurā argumentē savu pozīciju un lūdz noraidīt grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumprojektā.

Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības biedri vēršas pie politiķiem, sociālajiem partneriem un atbildīgajām kontroles institūcijām, aicinot apdomāt šī lēmuma sekas un nepaļauties uz ideālistiskiem sapņiem, ka grozījumi likumā nesīs peļņu valstij un sekmēs tūrisma industrijas attīstību.

No redakcijas puses varam vien piebilst - patiesība jau, kā parasti- ir kaut kur pa vidu. Nesaprātīgā šīs jaunās idejas īstenošana it viegli var ievest vienā vai otrā grāvī. Tomēr  - vai tad tāpēc mums nemēģināt iet pa ceļu un grāvjos neiekāpt? Katrā ziņā, preses konferencē izteiktajos viedokļos tiesību aktu veidotājiem būtu vērts ieklausīties un  nosauktos riskus izvērtēt...

AgroPols

x

Paroles atgadināšana