Laidiens no arhīva:

Latvija ES

Kur atrodas ES ģeogrāfiskais centrs?

Astra Varika, AgroPols
06.05.2004

Līdz 1. maijam par ES ģeogrāfisko centru tika uzskatīta Viroinvailas pilsēta (Viroinval) Beļģijā. Bet līdz ar paplašināšanos ES ģeogrāfiskais centrs ir pavirzījies austrumu virzienā. Tomēr par to, kur konkrēti tas tagad atrodas, speciālisti vēl strīdas.
Francijas Nacionālais ģeogrāfijas institūts paziņojis, ka tagad ES ģeogrāfiskais centrs ir Vācijas pilsētiņā Kleinmaišeidā (Kleinmaischeid), 40 km uz dienvidaustrumiem no Bonnas. Tā atrašanās vieta aprēķināta, izmantojot kādu matemātisku formulu; pēc līdzīgas formulas noteikts, ka Eiropas kontinenta centrs atrodas Lietuvā netālu no Viļņas, bet eirozonas centrs - Montreljonā (Montreuillon) Francijā.
Tajā pašā laikā laikraksts Märkische Allgemeine raksta, ka ungāru eksperti no Budapeštas universitātes apgalvo, ka ES ģeogrāfiskais centrs ir Golzovas (Golzow) pilsētiņā Vācijā, netālu no Vācijas un Polijas robežas. Jāatzīmē, ka Golzova atrodas gandrīz 600 km uz ziemeļaustrumiem no Kleinmaišeidas.
Nākamā ES paplašināšanās ar Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos, kas gaidāma 2007. gadā, ES ģeogrāfisko centru novirzīs tālāk uz dienvidaustrumiem.
(Pēc www.euobserver.com, 03.05.2004.)

AgroPols

x

Paroles atgadināšana